VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie zapiekanki mogą stanowić pyszną przekąskę na domowych imprezach. W smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie!

Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem

Składniki:

Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem

 

  • 300 g ciasta francuskiego (1 arkusz)
  • 100 g ostrego ajwaru
  • 4 duże pieczarki
  • 60 g camemberta z ziołami
  • 150 g żółtego sera
  • 250 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera camembert. Całość przykrywamy żółtym serem.

Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut.