Sposób przygotowania:
Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą
Bakłażan myję, kroję na pól, wydrążam środek, posypuje obficie solą. Odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam , smaruje olejem bakłażana, układam na blaszce i zapiekam temp 200 stopni 40 minut. Kaszę jęczmienną gotuję, w osolonej wodzie około 15 minut. Bób gotuję aldente, obieram ze skórek. Do kaszy dodaję bób, pokrojone cząstki pomidora. Jednego pomidora obieram ze skórki i zrobię z niej róże do dekoracji. do farszu dodaję pokrojony koperek, cebulkę czerwoną podsmażona na patelni na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję pokrojony miąższ bakłażana upieczony. Wstawiam na 5 minut do piekarnika jeszcze. Dekoruję pietruszką natką.