iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1232]

Zawijaniec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z ulubionych i bardzo obowiązkowych ciast w moim domu w okresie świątecznym, moja babcia robiła do niego zawsze masę makowa sama ja przez wygodę korzystam z gotowej masy w puszcze.

Zawijaniec z makiem

Składniki:

Zawijaniec z makiem

ciasto:

dodatkowo:

  • 1/2 puszki gotowej masy makowej
  • 5 dag masy marcepanowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z makiem
Zimną margarynę i smalec posiekać z cukrem, następnie wsypać mąkę, wbić jajko i dołożyć jogurt oraz wlać mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami, szybko zagnieść ciasto.

Masę makową dokładnie wymieszać z masą marcepanową po połączeniu się mas dodać do niej orzechy, migdały, skórkę i aromat, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm i posmarować masą makową, następnie zwinąć jak roladę i przełożyć na papier do pieczenia, owinąć ja tym papierem zostawiając luz w obwodzie jak i po kilka cm luzu na końcach " zawiniątka".

Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i ułożyć po skosie, odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st około 40 minut po upieczeniu od razu rozerwać na nim papier i wystudzić po wierzchu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.