Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesień nadchodzi a na jesienne obiady nie ma nic lepszego niż pieczone w winie z granatami i miodem żeberka. Rozpływające się w ustach, delikatne i aromatyczne :)

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku
  • Marynata:
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki melasy z granatów
  • 2 łyżki miodu (lub więcej do smaku)
  • 3-4 szalotki
  • 2-3 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • ½ świeżego granata (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem
Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim , liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem. Do gotującej się wody dodajemy żeberka i gotujemy je 25-30 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy.

Wystudzone żeberka oprószamy sola i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki i tak przygotowane żeberka marynujemy minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).

Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut.

Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy żeberka kolejne 15 minut. Żeberka wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy pestkami granatu, listkami tymianku i serwujemy gorące.

PS. Jeśli sos z pieczenia jest dla Was zbyt rzadki, przelewamy go na patelnie i odparowujemy do uzyskania pożądanej konsystencji na dużym ogniu ; ) 
Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem
Żeberka dzielimy na porcje. Myjemy, osuszamy.
Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem
W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim , liśćmi laurowymi, obraną marchewką cebulą i czosnkiem.
Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem
W misce przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wino, miód, melasę i tymianek.
Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka dokładnie mieszamy, dodajemy przekrojone na ćwiartki szalotki