Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Żeberka pieczone w fasoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo proste i sycące danie - w sam raz na chłodne dni. Jest proste w przygotowaiu, a posmakuje każdemu.

Żeberka pieczone w fasoli

Składniki:

Żeberka pieczone w fasoli

 

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w fasoli

Fasola:

Żeberka pieczone w fasoli
Najlepszą fasolą jest tak zwany typ: "Jaś".

Fasolę zalać wodą i namoczoną zostawić najlepiej na całą noc.

Żebrka:

Żeberka pieczone w fasoli
Można użyć innych żeberek, np. jagnięcych.

Żeberka umyć i ewentualnie przeciąć na mniejsze części. Przełożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Całość zalać wodą (musi pokrywać mięso) i podgotować 15-20 minut.

Zalewa:

Żeberka pieczone w fasoli
Zalewa powinna byc doprawiona do indywidualnego smaku.

Do małego garnuszka nalać około 1/2 litra wody, dodać koncentrat, posiekany czosnek, cebulę i przyprawy. Zalewę zagotować.

Całość i pieczenie:

Żeberka pieczone w fasoli
Wszystko będzie idealnie miękkie, jeśi bedzie piekło się w sosie.

Obgotowane żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), pokryć fasolą i zalać sosem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Piec do miękkości (około 70 minut).
Należy pamiętać, aby fasola była całkowicie pokryta sosem. Jeśli istnieje taka potrzeba - trzeba dorobić sosu lub w trakcie pieczenia podlewać wodą.