Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Żeberka w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo soczyste i miękkie. Ich smak zaostrza dodatek pikantnego sosu piri-piri. Doskonale smakują z frytkami.

Żeberka w piwie

Składniki:

Żeberka w piwie

 

Sos do smarowania

  • 1/2 szklanki marynaty z żeberek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Żeberka w piwie
1. Piwo wlej do miski, dodaj sos piri-piri, pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Do marynaty włóż pokrojone żeberka. Przykryj, odstaw na

6 godzin.

2. Mięso wyjmij z marynaty. 1/2 szklanki marynaty wymieszaj z resztą składników sosu do smarowania. Sosem posmaruj żeberka i ugrilluj z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania smaruj jeszcze sosem żeberka. Podawaj np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.