Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyznajcie sami, że muffinki prezentują się dość nietuzinkowo? Tak, to tylko mąka spowodowała taki niespotykany efekt. Jednakże nie jest to zwykła mąka kukurydziana, lecz mąka z niebieskiej kukurydzy. Muffiny są mięciutkie i bardzo wilgotne.

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi

Około 8 sztuk:

  • 120g mąki z niebieskiej kukurydzy
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 25g rodzynek
  • 8 mini kiwi (można użyć 2 sztuk zwykłych)

Sposób przygotowania:

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi

Mini kiwi:

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi
Zamiast 8 mini kiwi mozna użyć 2 zwykłych.

Umyte mini kiwi należy pokroić na 4 części.

Masa:

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi

W jedne misce połączyć mąkę z kukurydzy, cukier, sodę i proszek do pieczenia, natomiast w drugiej - jajka, mleko i olej.
Następnie wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać łyżką jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki z kawałkami mini kiwi.

Wypełnanie papilotek:

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę przystosowaną do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 3/4 ich pojemności.

Pieczenie:

Zielone muffiny kukurydziane z rodzyn. i mini kiwi
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.