Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaczane knedle z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Knedle ziemniaczane z jeżynami to bardzo smaczne, tanie danie na słodko. Można je przygotować z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Ziemniaczane knedle z jeżynami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ziemniaczane knedle z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane knedle z jeżynami
Jeżyny umyć, osuszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru z wanilią i 1 łyżką cukru. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki, pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek rozpłaszczyć, ułożyć jeżyny i dokładnie zlepić.

Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 12 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, posypać cukrem i cukrem z wanilią.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić, wymieszać z pozostałymi jeżynami.  
Ziemniaczane knedle z jeżynami
Umyte jeżyny wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią.
Ziemniaczane knedle z jeżynami
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem i mąką.
Ziemniaczane knedle z jeżynami
Zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.
Ziemniaczane knedle z jeżynami
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i włozyć porcję jeżyn.
Ziemniaczane knedle z jeżynami
Zawinąć owoce i dokładnie zlepić formując knedle