Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ziemniaczany krem z polędwiczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa jest banalnie prosta, szybka a najważniejsze smaczna. Nie kipi od kalorii i nie ocieka tłuszczem.

Ziemniaczany krem z polędwiczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczany krem z polędwiczkami

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebulka
  • 2 szklanki (250 mil)ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 polędwiczki z piersi kurczaka
  • natka pietruszki
  • sól
  • grubo mielony pieprz do smaku
  • litr wody

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany krem z polędwiczkami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek w plasterkach, lekko podduszamy. Ziemniaki powinny być dość drobno pokrojone to nam skróci czas gotowania. Dorzucam je do cebuli i czosnku i podsmażamy aby lekko zarumienić. W garnku obok nastawiamy wodę gdy zacznie wrzeć wrzucamy zawartość patelni i gotujemy do miękkości. Na patelnię wlewamy następną łyżkę oliwy i obsmażamy polędwiczki pokrojone w paski. Gdy będą już gotowe oprószamy je solą i pieprzem, zdejmujemy. Na patelnię wlewamy łyżkę wywaru z ziemniaków i płuczemy wszystkie smaki i soki z patelni. A następnie wlewamy do ziemniaków. Miękkie ziemniaki miksujemy , doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, na środek dajemy porcję polędwiczek posypujemy natką.
Ziemniaczany krem z polędwiczkami
Warzywa obsmażamy na łyżce oliwy lub innego tłuszczu.
Ziemniaczany krem z polędwiczkami
Polędwiczki kroimy w paski, takie szybciej się usmażą.
Ziemniaczany krem z polędwiczkami
Mięso smażymy na łyżce tłuszczu na rumiano.
Ziemniaczany krem z polędwiczkami
Taka zupa lubi pieprz, czarny grubo mielony.