jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Złocista gwiazda

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżowa gwiazda to pomysł na piękne podanie drożdżowego makowca. Aby gwiazda była jeszcze bardziej prawdziwa i miała złocisty kolor do ciasta dodałam dyniowe puree. Gorąco polecam taki eksperyment.

Złocista gwiazda Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złocista gwiazda

Masa makowa

  • Ok 300 gram gotowej masy makowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • Bakalie dowolne (ilość według uznania)

CIASTO

DODATKOWO:

  • jajko do smarowania ciasta

LUKIER:

  • 1 łyżka mleka,
  • 4- 5 łyżek cukru pudru,

Sposób przygotowania:

Złocista gwiazda

ETAP 1

Złocista gwiazda
do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem

Masę makową miksujemy z kakao oraz wzbogacamy ją o ulubione bakalie.

CIASTO:Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

Między czasie masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.

ETAP 2

Złocista gwiazda
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut

Ciasto drożdżowe wyrabiamy około 15 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki przykrywamy je i odkładamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

ETAP 3

Złocista gwiazda
wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na trzy części.

Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy około 26 cm.

ETAP 4

Złocista gwiazda
drożdżowe ciasto przekładamy masą makową

Pierwsze rozwałkowane koło przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia.

Okrąg smarujemy połową masy makowej, pozostawiając około 1 centymetrowy margines od brzegu.

ETAP 5

Złocista gwiazda
poszczególne części ciasta skręcamy

Na masę wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Smarujemy ją pozostałą masą makową i przykrywamy trzecią częścią ciasta. Brzegi ciasta sklejamy.

Na środku ciasta kładziemy szklankę. Za pomocą ostrego noża ciasto dzielimy na 16 równych części. Szklankę ściągamy. Każdy powstały kawałek ciasta przekręcamy 3 razy. Wykonujemy to na przemian, jeden kawałek w prawo, a sąsiedni w lewo.

Powstałe pary, odwrotnie skręconych kawałków zlepiamy ze sobą. W ten sposób formujemy kształt gwiazdy.

ETAP 6

Złocista gwiazda
uformowaną gwiazdę smarujemy jajkiem

Ciasto z wierzchu smarujemy jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika. Pozostawiamy go tam na około 15- 20 minut, by gwiazda podrosła.

Następnie włączamy piekarnik. Gwiazdę pieczemy około 35- 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy. Jeszcze ciepłą polewamy lukrem i odkładamy do ostygnięcia.

ETAP 7

Złocista gwiazda
upieczone, ciepłe ciasto lukrujemy

LUKIER:Mleko łączymy z cukrem pudrem, by powstał gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy wyjętą z piekarnika gwiazdę.