Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przystawkę - potrawę można podawać z podsmażanymi ziemniakami i młodym białym winem.

Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmi

Składniki:

Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmi

 

Sposób przygotowania:

Żółta fasolka szparagowa z ziołami i śmi
Fasolkę umyć, obrać poodcinać koniuszki i ew. występujące łyko. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy fasolka się gotuje rozgrzać na patelni masło, wrzucić na nie posiekane szalotki i zeszklić. Dodać 100 ml śmietany, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową ( do smaku). Do tego sosu wrzucić ugotowaną i odcedzoną fasolkę, wymieszać wszystko na patelni i chwile podgrzewać. Śmietanę wymieszać z żółtkami i lekko osolić. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i resztę śmietany wymieszanej z żółtkami i solą. Jeszcze przez moment podgrzewać - ale nie gotować, by nie ścięły nam się żółtka- i na koniec doprawić sokiem z cytryny. Możemy podawać z grzanką lub z ziemniakami.