madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 519]

Zraziki w cukiniowej kołderce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Małe klopsy zawinięte w plastry cukinii zapiekane pod beszamelem. Danie dla małych i dużych np. na niedzielny obiad.

Zraziki w cukiniowej kołderce

Składniki:

Zraziki w cukiniowej kołderce

Zraziki

  • 1/2 kg. mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki bułki tartej

Sos beszamelowy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Zraziki w cukiniowej kołderce

Zraziki

Zraziki w cukiniowej kołderce
Mięso razem z resztą składników wyrabiamy na jednolitą masę.

Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy jajko oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. W następnej kolejności przecier pomidorowy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Formujemy z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Cukinia

Zraziki w cukiniowej kołderce
Plastry cukinii wrzycamy do wrzątku na 2 minuty

Cukinie myjemy i odcinamy tak zwane piętki, potem kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Ja miałam młode cukinie dlatego pokroiłam ze skórką bo była miękka. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do wrzątku na dwie minuty. Wyjmujemy i studzimy.

Zawijanie

Zraziki w cukiniowej kołderce
Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym

Każdą kuleczkę mięsa zawijamy w plasterek przestudzonej cukinii. Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Sos

Zraziki w cukiniowej kołderce
Sos cały czas mieszamy aby nie powstały grudki

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę pszenną i smażymy przez około dwie minuty.Powstała zasmażkę rozprowadzamy mlekiem cały czas mieszając aby nie powstały nam grudki aż się zagotuje. Powstały sos beszamelowy przyprawiamy do smaku solą mielonym czarnym pieprzem oraz gałka muszkatołową.

Wykańczanie

Zraziki w cukiniowej kołderce
Potrawę posypujemy startym serem

Gorący sos wlewamy do naczynia z rulonikami. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni mniej więcej przez około 45 minut.

Tagi:

cukinia