haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Zrazy drobiowe nadziewane porami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybciutka i smaczna potrawa. Zanim ugotuje się ryż, zrazy już gotowe!

Zrazy drobiowe nadziewane porami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrazy drobiowe nadziewane porami

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2-3 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina( ale można tez użyć wody)
  • Pieprz
  • Nadzienie:
  • 2-3 pory (30dkg)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • 1-5 łyżek słodkiej śmietany
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka pasty kawiorowej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy drobiowe nadziewane porami
Piersi z kurczaka umyć, rozbić, oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Odstawić. Z porów odciąć tylko białą część umyć i pokroić w plasterki, następnie przelać na sicie wrzątkiem i odcedzić. Zeszklić pory na rozgrzanym maśle i wlać 2-3 łyżki wody. patelnie zdjąć z ognia, do porów dodać ser, śmietanę a po chwili jajko. Nadzienie doprawić sola i pieprzem i wymieszać. Wstawiamy ryż. Rozbite piersi układamy po dwie zakładając brzegi na siebie. Farsz dzielimy na pół i rozkładamy na mięso. Zwijamy jak duże zrazy (można też farsz nałożyć na jedna pierś i przykryć drugą) owijamy nitką albo spinamy wykałaczkami. Zrazy obrumieniamy na oleju w brytfannie z obu stron. Podlać winem lub wodą i dusić pod przykryciem ok.15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy. Ściągamy nitki ze zrazów i mięso kroimy na grube plastry. Na koniec robimy sos: śmietanę mieszamy z pasta kawiorową i dodajemy powoli sos powstały podczas duszenia zrazów. Nie gotujemy! Sos dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem.
Zrazy drobiowe nadziewane porami
Etap 1
Zrazy drobiowe nadziewane porami
Etap 2
Zrazy drobiowe nadziewane porami
Etap 3
Zrazy drobiowe nadziewane porami
Etap 4