Zrazy z kaszy gryczanej po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby suszone umyć i wymoczyć, a następnie ugotować w wodzie do miękkości. Świeże grzyby należy oczyścić i obgotować. Połowę wywa

Zrazy z kaszy gryczanej po warszawsku

Składniki:

Zrazy z kaszy gryczanej po warszawsku

 

  • 300 g kaszy gryczanej palonej
  • 1 jako
  • 250 g świeżych grzybów lub 40 g suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu (lub innego tłuszczu, np. 2 łyżki oleju)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz

  • Sos

  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • ½ łyżki mąki
  • ½ szklanki gęstej śmietany 30-tki
  • Sól
  • Cukier

  • 1 Łyżka pokrojonej natki pietruszki lub zielonego koperku

Sposób przygotowania:

Zrazy z kaszy gryczanej po warszawsku
Grzyby suszone umyć i wymoczyć, a następnie ugotować w wodzie do miękkości. Świeże grzyby należy oczyścić i obgotować. Połowę wywaru z grzybów zostawić do sosu a połowę przeznaczyć do gotowania kaszy. Kaszę oczyścić zalać wywarem, posolić, popieprzyć i rozgotować do papki (rozkleić). Grzyby posiekać i przesmażyć na maśle z obraną i pokrojono drobno cebulą. Osolić i popieprzyć.



Następnie kaszę ostudzić, wbić jajko, dodać mąkę aby można było z masy formować płaskie podłużne placki. Każdy placek smarować grzybowym nadzieniem i zawijać zrazy. Posypać tartą bułką i smażyć z obu stron.



Sos: obrać cebule, pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać pół łyżki mąki, energicznie zamieszać robiąc zasmażkę, a następnie dodać szklankę wody i zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia i zaprawić śmietaną, dodać sól i odrobinę cukru.



Rozgrzać piekarnik do temp 160 stopni, w żaroodpornym naczyniu ułożyć zrazy, polać sosem i zapiec.



Wersja szybsza: można podawać polane sosem bez opiekania. Zamiast sosu można tylko polać śmietaną.