Sposób przygotowania:
Zupa dyniowa Eli z wędzonkąprzygotowanie dyni
Z dyni wybrać nasiona o pokroić na mniejsze kawałki. Z kawałków dyni usunąć skórę.
przygotowanie dyni
Kawałki miąższu dyni pokroić w kostkę.
przygotowanie warzyw
Marchewki,pietruszkę,seler obrać,umyć i pokroić.
przygotowanie wywaru
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,dodać liście laurowe,ziele angielskie,zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i ostudzić. Kyęso oddzielić od skóry,kości i pokroić. Gotowy wywar przecedzić przez sitko.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki do garnka,zalać 1/3 wywaru i ugotować do miękkości.
przygotowanie zupy
Pokrojoną dynię i warzywa zalać resztą wywaru i gotować do miękkości. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować i doprawić solą,ostrą papryką,czosnkiem granulowanym i maggi do smaku. Śmietanę wlać do garnka i powoli dodawać wrzącą zupę. Tak zahartowaną śmietanę wlać do reszty zupy i wymieszać. Do gotowej zupy dodać ugotowane ziemniaki razem z wywarem i wymieszać.
przygotowanie boczku
Boczek pokroić w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać,włożyć boczek i usmażyć na chrupko.
przygotowanie zupy cd
Zupę rozlać do talerzy,posypać skwarkami boczku,pestkami dyni i udekorować natką pietruszki. Smacznego!