eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa dyniowa Eli z wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kremowa zupa dyniowa z dodatkiem gotowanych ziemniaków,wędzonki i pestek dyni. Zupa doprawiona śmietaną.

Zupa dyniowa Eli  z wędzonką

Składniki:

Zupa dyniowa Eli z wędzonką

wywar

składniki zupy

  • 2.5 kg dyni
  • 1.5 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera

przyprawy

dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa Eli z wędzonką

przygotowanie dyni

Zupa dyniowa Eli  z wędzonką
Z dyni pokrojonej na mniejsze kawałki usunąć pestki i skórę.

Z dyni wybrać nasiona o pokroić na mniejsze kawałki. Z kawałków dyni usunąć skórę.

przygotowanie dyni

Zupa dyniowa Eli  z wędzonką
Kawałki obranego miąższu dyni pokroić w kostkę.

Kawałki miąższu dyni pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw

Zupa dyniowa Eli  z wędzonką
Obrane i umyte warzywa pokroić na mniejsze kawałki.

Marchewki,pietruszkę,seler obrać,umyć i pokroić.

przygotowanie wywaru

Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka,dodać liście laurowe,ziele angielskie,zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i ostudzić. Kyęso oddzielić od skóry,kości i pokroić. Gotowy wywar przecedzić przez sitko.

przygotowanie ziemniaków

Zupa dyniowa Eli  z wędzonką
Pokrojone ziemniaki zalać 1/3 wywaru i ugotować.

Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki do garnka,zalać 1/3 wywaru i ugotować do miękkości.

przygotowanie zupy

Pokrojoną dynię i warzywa zalać resztą wywaru i gotować do miękkości. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować i doprawić solą,ostrą papryką,czosnkiem granulowanym i maggi do smaku. Śmietanę wlać do garnka i powoli dodawać wrzącą zupę. Tak zahartowaną śmietanę wlać do reszty zupy i wymieszać. Do gotowej zupy dodać ugotowane ziemniaki razem z wywarem i wymieszać.

przygotowanie boczku

Zupa dyniowa Eli  z wędzonką
Pokrojony w kostkę boczek wysmarzyć na suchej,gorącej patelni.

Boczek pokroić w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać,włożyć boczek i usmażyć na chrupko.

przygotowanie zupy cd

Zupę rozlać do talerzy,posypać skwarkami boczku,pestkami dyni i udekorować natką pietruszki. Smacznego!


Tagi:

dynia