misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa krem z kalarepy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna, aromatyczna, pełna kalarepy zupa krem. Doskonała dla wielbicieli tego warzywa. Jest delikatna i bardzo kremowa. Podana z groszkiem ptysiowym zadowoli każdego. Idealna na obiad dla całej rodziny.

Zupa krem z kalarepy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa krem z kalarepy

 

  • 900 g kalarepy ( waga po obraniu)
  • 30 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 l - 2 l rosołu lub bulionu
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalarepy
Kalarepy obieramy, pozbawiamy zdrewniałej części jeśli taka jest i dokładnie myjemy. Następnie każdą kalarepę kroimy w średniej wielkości kostkę.

Cebulę kroimy w półplasterki. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się złocista dodajemy kalarepę. Dokładnie mieszamy, po czym zalewamy rosołem lub bulionem.

Całość gotujemy do miękkości i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym. Można posypać rzeżuchą.
Zupa krem z kalarepy
Obraną i umytą kalarepę kroimy w średniej wielkości kostkę
Zupa krem z kalarepy
Na patelnie przesmażamy na złoto pokrojoną cebulę
Zupa krem z kalarepy
Do przesmażonej cebuli wrzucamy kalarepę i dokładnie mieszamy
Zupa krem z kalarepy
Zawartość garnka zalewamy rosołem lub bulionem
Zupa krem z kalarepy
Gotujemy do miękkości
Zupa krem z kalarepy
Całość miksujemy blenderem na gładki krem