Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupka bardzo pikantna. Polecam ją tym co lubią ostre zupki.

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • 0,5 kg-mięso mielone
  • 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski
  • 2-papryki słodkie
  • 2-słoiki sosu meksykańskiego
  • 2-puszki fasoli czerwonej
  • wegeta
  • pieprz
  • papryka ostra
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 1-marchewka pokrojona w kostkę
  • 1-pietruszka pokrojona w kostkę
  • 0,5-selera pokrojonego w kostkę
  • 0,5 pora pokrojonego w piórka
  • 1-łyżka masła
  • 1-cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • 0,5 szkl-kasza manna
  • 2-łyżki mąki
  • 3,5 l wody
  • 2-łyżeczki sosu TaoTao
  • natka pietruszki posiekana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska
Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować. Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. Następnie przygotować mięso mielone. Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut. Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański, sos tao tao. Przyprawić do smaku przyprawami. Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.