dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

~~ Zupa Meksykańska ~~ nieco inaczej~~

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

~~Zupa na szybko ~~ kolorystyczna~~

~~ Zupa Meksykańska ~~ nieco inaczej~~

Składniki:

~~ Zupa Meksykańska ~~ nieco inaczej~~

 

  • 1 filet z kurczaka / lub z 3-4 skrzydełek

 

  • 1 kostka rosołowa < jeśli gotujemy zupkę z fileta >

 

  • czerwona papryka < może być ze słoika >

 

  • czerwona fasola < może być ze słoika >

 

  • kukurydza < może być ze słoika >

 

  • 2 marchewki < może być ze słoika >

 

 

  • 1 mała cebula

 

 

  • 3-4 łyżek przecieru pomidorowego

 

 

  • przyprawy

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

~~ Zupa Meksykańska ~~ nieco inaczej~~
Filety z kurczaka umyc, pokroic w kostkę i podsmażyć na patelni, do smaku dodając łyżeczkę vegety.Na oddzielnej patelni podsmażyć cebule, pokrojone w półplasterki. Gdy cebule będą lekko podsmażone (ważne: nie spiec cebuli, bo będzie gorzka) dodac do niej pokrojone w kosteczkę paprykę i ogórki chwile podsmażyć. Podsmażonego fileta z kurczaka oraz cebule z papryka, ogórkiem przełożyć do garnka. Zalac bulionem w takiej ilosci, by przykryła zawartość garnka nieco ponad wszystkie skladniki. Gotować na niewielkim ogniu jakieś 15 minut. Następnie dodac marchewkę i odsączoną z wody kukurydze z puszki i chwile pogotowac. Czerwona fasole z puszki przełożyć na durszlak i oplukac woda, by zmyc gesty sos spod fasoli. Po opłukaniu fasoli przełożyć ja do garnka i gotowac jeszcze jakies 10 minut dodając wyciśnięty czosnek. Do calosci, wedle uznania dodac 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego lub ketchup, by zupa zabarwila sie na mocno pomidorowy kolor:). Zupe przyprawić na koniec do smaku sola i szczypta pieprzu, posypac majerankiem i suszona pietruszka. Zupa ze wszystkimi składnikami powinna byc dosc gesta, jesli ktos jednak chcialby ja jeszcze dodatkowo zagescic wystarczy przygotowac odrobine zasmażki. Wspaniale komponuje sie i smakuje z podsmażonymi bułeczkamiSMACZNEGO!!!