Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zachciało mi się zupy z nutą włoskiego smaku i udało się. Zupa wyszła rewelacyjna i zamiast być na dwa dni - zniknęła już pierwszego.

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di

Składniki:

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di

 

  • mięso drobiowe na wywar (u mnie udka i skrzydełka)
  • 2 marchewki
  • 150-200 g brokuła
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1-2 garstki fasoli Mung
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 listki laurowe
  • 1 kostka bulionowa
  • przyprawa do kuchni włoskiej

Dodatkowo:

  • makaron
  • starta mozzarella

Sposób przygotowania:

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di

Wywar:

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di
Można użyć innego mięsa, ale drób najlepiej się nadaje.

Ugotować wywar z kurczaka z kostką bulionową i listkami laurowymi. Mięso oddzielić od kości i przełożyć do miseczki.

Gotowanie:

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di
Już sam proces gotowania jest apetyczny.

Do wywaru dodać warzywa: marchew, fasolę Mung, fasolkę szparagową i paprykę. Po 10 minutach wrzucić kukurydzę i różyczki brokuła. Całość gotować do miękkości i doprawić przyprawą do kuchni włoskiej.

Dodatki:

Zupa po włosku z kurczakiem i mozzarellą wg Di
Ilość sera i makaronu zależy od własnych upodobań.

Mięso wymieszać w zupie. Makaron ugotować oddzielnie w osolonej wodzie i nałożyć do miseczek. Zalać zupą i każdą miseczkę.talerz posypać startą mozzarellą.