Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Zupa pomidorowa - pomidorówka jarska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna, błyskawiczna, tania pomidorówka, idealna na kieszeń studenta i wegetariańskie podniebienie. Przepis na 5-6 porcji

Zupa pomidorowa - pomidorówka jarska

Składniki:

Zupa pomidorowa - pomidorówka jarska

 

  • ok 3 l wywaru warzywnego (może być na włoszczyźnie lub kostce)
  • 120 g przecieru pomidorowego
  • mała cebula
  • 250 g makaronu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • pietruszka/lubczyk

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa - pomidorówka jarska
Na początek gotujemy bulion, na włoszczyźnie lub na warzywnej kostce rosołowej. Następnie dodajemy do niego przecier, ketchup oraz posiekaną drobno cebulkę i mieszamy dokładnie, w międzyczasie przyprawiając zawartość garnka solą i pieprzem. Kiedy całość zacznie wrzeć - wrzucamy makaron. Jeśli ktoś woli, można ugotować go osobno, ale ja wolę robić to w zupie - w końcu to błyskawiczna wersja ;) Kiedy makaron zmięknie zupę należy trochę przestudzić, a następnie zabielić śmietaną. Przed podaniem przyprawiamy zupę odrobiną natki pietruszki albo lubczyku. SMACZNEGO