buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Zupa szpinakowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

polecam jest przepyszna i zdrowa.

Zupa szpinakowa z pulpecikami

Składniki:

Zupa szpinakowa z pulpecikami

 

  • 1porcja rosołowa
  • 200g. ryż biały długoziarnisty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki korzeń
  • 1/2 średniego selera
  • 700g świeżego szpinaku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100ml. śmietany 18% ( uht )
  • 200g. mięsa mielonego woł-wieprz.
  • 100g bułki tartej
  • 100ml. bulionu może być z kostki
  • 3-4 liścia laurowego,ziela angielskiego
  • sól,pieprz,magii do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z pulpecikami
Do garnka wrzucamy porcję rosołową,liścia laurowe,ziela angielski,zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1h. na średnim ogniu.W między czasie mięso mielone mieszamy z bułką tartą i bulionem,doprawiamy do smaku,wyrabiamy pulpety wielkości orzecha włoskiego,panierujemy w bułce tartej,smażymy na rumiano ze wszystkich stron.Wywar przecedzamy rzez gęste sito.Do wywaru dodajemy potarte na tarce o grubych oczkach warzywa i ryż gotujemy ok.15min,zmniejszamy płomień.Do zupy dodajemy rozdrobniony szpinak.Śmietanę hartujemy wlewamy do zupy,doprawiamy do smaku jeszcze chwilę gotujemy.Zupę rozlewamy na talerze podajemy z pulpecikami oraz posiekaną natką.SMACZNEGO.