bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa z cukinii z czosnkowymi krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niby cukinię jemy cały rok ale to głównie teraz córka upomina się zupy z niej najczęściej.

Zupa z cukinii z czosnkowymi krewetkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z cukinii z czosnkowymi krewetkami

 

 

  • 2 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 100 gr krewetek koktajlowych (lub królewskich)
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki (ja dałam suszoną)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinii z czosnkowymi krewetkami
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinie umyć, odkroić końcówki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Dodać ziemniaki, chwilę razem obrumienić, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, chwilę przesmażyć razem i zalać bulionem, dać 2 łyżki natki, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 30 minut na wolnym ogniu.
Krewetki rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Natkę bardzo drobno posiekać (lub dać suszoną), czosnek przecisnać przez praskę. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i natkę, dodać krewetki, smażyć 2 minuty. Odrobinę przyprawić solą i pieprzem.
Zupę zmiksować na krem. Rozlać do miseczek. Cześć krewetek włożyć do miseczek z zupą, a pozostałe nabić na patyczki do szaszłyków i podać na miseczkach jako jadalna dekoracja.
Zupa z cukinii z czosnkowymi krewetkami
Etap 1