Zupa z porów i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zagotuj wywar. W międzyczasie podgrzej w rondlu masło i oliwę, dodaj umyte i pokrojone pory, duś pod przykryciem około 5 minut od

Zupa z porów i sera

Składniki:

Zupa z porów i sera

 

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 50 g masła
  • 1 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 3 pory
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 100 g sera typu gouda lub edam
  • 100 g sera typu ementalskiego
  • 50 ml brandy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z porów i sera
Zagotuj wywar. W międzyczasie podgrzej w rondlu masło i oliwę, dodaj umyte i pokrojone pory, duś pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przypraw gałką, solą, pieprzem, zalej wywarem i gotuj 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Do żaroodpornych miseczek włóż po kromce chleba wiejskiego, posyp startym serem gouda lub edam, skrop brandy i posyp po wierzchu serem ementalskim. Zalej zupą i wstaw do piekarnika na 10 minut.

Tagi:

sery chleb ser pory