zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Żurek na kiełbasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny żurek z jajkiem na kiełbasie

Żurek na kiełbasie

Składniki:

Żurek na kiełbasie

 

  • 2 litry wody
  • 300g kiełbasek smerfetki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka chrzanu ( może być ze słoiczka )
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • 10 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Żurek na kiełbasie
Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.
Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek. Podawać z pieczywem.
Żurek jest bez dodatku żuru gotowego z butelki, ale równie smaczny.