Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki są naprawdę przepyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu, gdyż posiadają wtedy mięciutkie wnętrze i zapieczoną górę. Uwielbiam ich kuszący zapach, puszystość, maślany posmak i to, że zawierają mnóstwo owoców.

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami

4 większe sztuki:

  • 100 g mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu (płaskie)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami

Masło:

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami
Nie polecam zamiany masła na margarynę. Babeczki stracą na smaku.

Masło rozpuścić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i ostudzić.

Ciasto:

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami
Ciasto powinno być dokładnie połączone. Owoce można lekko podusić.

Jajka zmiksować do puszystości i połączyć z masłem, miodem oraz esencją waniliową.

Nie przerywając mieszania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na końcu delikatnie wmieszać owoce, które można lekko podusić.

Wypełnianie papilotek i pieczenie:

Żytnie babeczki z borówkami/jagodami i jeżynami
Babeczki piec do tzw. "suchego patyczka".

W formie do muffinek umieścić papilotki, a następnie wypełnić je ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Babeczki należy piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Ciastka wyjęte z blaszki ostudzić na kratce.