Słownik kulinarny

e

Eukaliptus

Eukaliptus
fot. Fotolia
Eukaliptus jest to roślina z rodziny mirtowatych, do której należy ponad 600 gatunków drzew i krzewów. Rodzimym miejscem eukaliptusów jest Australia i Nowa Gwinea, ale bardzo dobrze zaadoptowały się również w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Niektóre gatunki osiągają nawet 100 metrów wysokości. Posiada lekko miętowy smak i zapach, który szczególnie uwalnia się po roztarciu liści.

Przede wszystkim kojarzymy je z misiami koala, które odżywiają się liśćmi z tego wiecznie zielonego drzewa. W wielu krajach ma duże znaczenie gospodarcze, dlatego też istnieją jego plantacje. Dzięki gęstej sieci korzeni i silnej transpiracji wykorzystywane są do osuszania terenów bagiennych i podmokłych szczególnie na obszarach zagrożonych malarią, przenoszoną przez komary bytujące właśnie na takich terenach. Natomiast eukaliptusowe drewno ma duże znaczenie w budownictwie, meblarstwie i szkutnictwie, ponieważ jest twarde i odporne na gnicie .

Z eukaliptusa pozyskuje się olejek eukaliptusowy, który ma działanie lecznicze, dlatego też wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym. Wykazuje właściwości antyseptyczne, dlatego też jest przydatny w leczeniu górnych dróg oddechowych i przeziębień oraz alergii. Ułatwia oddychanie przy atakach astmy. Zewnętrznie jest stosowany do płukania gardła, leczenia infekcji bakteryjnych skóry. Można stosować jako środek łagodzący bóle mięśni i stawów, wspomaga leczenie depresji i niskiego ciśnienia.  Na bazie olejku eukaliptusowego produkowane są środki łagodzące ukąszenia owadów.  Wykorzystuje się go również do produkcji środków czyszczących, odkażających i aromatyzujących.

Eukaliptus również wykorzystywany jest w kuchni. Może stanowić dodatek do rozmaitych wyrobów cukierniczych, piekarniczych, mieszanek w celu poprawy smaku i aromatu.