![Roiboos - ta herbata ma wiele zastosowań. Nie tylko kulinarnych Roiboos - ta herbata ma wiele zastosowań. Nie tylko kulinarnych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/herbata-596395.jpg)
![Natalia Kędra](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KWADRAT_S/avatar-damski-1001.jpg)
Roiboos - ta herbata ma wiele zastosowań. Nie tylko kulinarnych
Afrykański napar ma szereg właściwości, które pomagają zachować zdrowie i dobrą formę. Dlaczego warto pić roiboos i jak jeszcze stosuje się liście czerwonokrzewu?
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Afrykański napar ma szereg właściwości, które pomagają zachować zdrowie i dobrą formę. Dlaczego warto pić roiboos i jak jeszcze stosuje się liście czerwonokrzewu?
Chcesz zacząć dzień z dobrym smakiem? Szukasz nowych inspiracji na pyszne, zdrowe i pożywne śniadania? Wybierz tradycyjne produkty, które są niekończącym się źródłem kulinarnych pomysłów oraz słyną ze znakomitej jakości i doskonałego, niezmiennego od lat smaku. Tworząc śniadaniowe menu, warto sięgnąć po produkty nabiałowe, najlepiej te sprawdzone, pochodzące od lokalnego renomowanego producenta z certyfikatem „Jakość Tradycja”. To prestiżowe wyróżnienie jest przyznawane produktom mającym tradycyjny skład, starannie wytwarzanym z zachowaniem rzemieślniczych tradycji, które są kultywowane od pokoleń.
Mimo zmiennej pogody, majówka stanowi nieoficjalny początek sezonu jedzenia na świeżym powietrzu. Jak zachować się na działce albo spotkaniu w ogrodzie?
Ciepło… cieplej… grill! Gdy dni robią się dłuższe, a pogoda coraz cieplejsza i bardziej słoneczna, Polacy ruszają do grilla! Śmiało można powiedzieć, że jest to nasz sport narodowy. Nic dziwnego! Przygotowanie mięsa na ruszt nie jest trudne, a grillowane specjały zarówno z wieprzowiny, jak i drobiu są po prostu znakomite. Co więcej, mięso bogate jest w pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne żelazo w postaci hemowej, witaminy A, D, E, K oraz z grupy B. Zawiera też cenny dla zdrowia cynk, selen i kwas foliowy. Nasz organizm bardzo potrzebuje wszystkich tych substancji, szczególnie na wiosnę.
Wiosnę kojarzymy przede wszystkim z budzącą się po zimie przyrodą, coraz cieplejszą pogodą, a także ze słynnymi wiosennymi porządkami i sezonowymi produktami. Marka Foxy zaprosiła do odkrycia nowych, kulinarnych horyzontów podczas swoich warsztatów kulinarnych.
Za kilka dni święta. W lodówkach, zamrażarkach, spiżarniach, szafkach i wszystkich tych miejscach, w których przechowujemy jedzenie, zaczyna brakować miejsca. Od lat mamy zakorzenione przekonanie, że przecież niczego nie może zabraknąć, a nikt głodny nie powinien wstać od stołu. Nic nie daje seria zachęt: a może jeszcze tego spróbujesz? Wkrótce i tak staniemy przed dylematem: co zrobić, z nadmiarem jedzenia? Dziś podpowiemy, jak sobie poradzić z tym, co pozostało po świętach.
Jeśli chcesz, by w kuchni wszystko Ci się upiekło postaw na sprawdzone produkty, w tym tradycyjny nabiał od renomowanego producenta. Jak go znaleźć? To proste!
Jaki jest najlepszy przepis na zdrową dietę wypełnioną naturalnym smakiem? Po pierwsze musisz mieć w kuchni prawdziwe ekologiczne składniki.
Przedświąteczne tygodnie to najbardziej magicznych czas w roku. Zawsze mam wtedy mnóstwo planów, a do moich ulubionych grudniowych czynności należy m.in. gotowanie dla najbliższych. Ale nawet tak przyjemne zadanie bywa źródłem stresu. Jak przyrządzić królewską ucztę, która podbije serca bliskich, ale przy okazji przyniesie radość również nam samym?
Choć Polska jest krajem wielu rzek oraz dysponuje otwartym dostępem do morza, to spożycie ryb nie jest u nas największe. Choć rozmaitymi rybnymi specjałami zajadali się polscy królowie i nie brakowało ich w kuchni dworskiej, to z czasem dania z ryb zostały zredukowane do wigilijnego karpia i panierowanego dorsza, najczęściej z mrożonki. A szkoda, bo ryby są nie tylko smaczne, ale i zdrowe (stanowią źródło kwasów omega-3, białka, składników mineralnych oraz witamin), a te pochodzące z lokalnych akwakultur – na przykład pstrągi – są hodowane w sposób zrównoważony, czyli najmniej obciążający dla środowiska.