Gorczyca żółta znana również pod nazwą kapusty sitowej, gorczycy sarepskiej, czy kapusty sarepskiej. Jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny kapustowatych. Pierwotnie występowała na terenach basenu Morza Śródziemnego skąd rozprzestrzeniła się w kierunku Indii. W Polsce w stanie naturalnym praktycznie nie występuje. Obecnie należy do roślin uprawnych, głownie ze względu na nasiona, które stanowią surowiec zielarski oraz przyprawę. Nasiona są niewielkiej wielkości, twarde o owalnym kształcie i barwie żółtej lub brązowej. Smak w porównaniu do pozostałych rodzajów gorczycy jest gorzki i bardzo intensywny, ostry, a nawet palący. Największym producentem gorczycy w Europie jest Dania, Francja, Wielka Brytania i kraje Beneluksu.
Zawartość i działanie
Gorczyca żółta zawiera białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik i olejki eteryczne. Znajdują się w niej cenne pierwiastki: wapń, magnez, potas, siarka, selen, cynk. Nasiona gorczycy mają silne działania drażniące i rozgrzewające. Wykorzystuje się ją w leczenie bóli o podłożu reumatycznym oraz przy zapaleniu korzonków nerwowych. Wyciąg z gorczycy ma z kolei działanie osłaniające oraz pobudzające pracę żołądka i jelit. Powszechnie stosowana jest w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Jej działanie antyseptyczne oraz wykrztuśne pomocne jest w zwalczaniu chorób układu oddechowego. Olejek gorczyczny wykorzystywany jest do płukania jamy ustnej przy zapaleniu gardła i migdałów oraz jest składnikiem wielu maści. Należy jednak uważać podczas stosowania w celach leczniczych, ponieważ ma również działanie silnie podrażniające. W przypadku zbyt dużego stosowania może dojść do uszkodzenia nerek.
Zastosowanie
Gorczyca żółta jest składnikiem mieszanek przyprawowych oraz musztard. W kuchni Indyjskiej wykorzystuje się ją do przyprawiania sosów. Świetnie nadaje się do marynat, zalew octowych, dań mięsnych oraz ryb.
Zawartość i działanie
Gorczyca żółta zawiera białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik i olejki eteryczne. Znajdują się w niej cenne pierwiastki: wapń, magnez, potas, siarka, selen, cynk. Nasiona gorczycy mają silne działania drażniące i rozgrzewające. Wykorzystuje się ją w leczenie bóli o podłożu reumatycznym oraz przy zapaleniu korzonków nerwowych. Wyciąg z gorczycy ma z kolei działanie osłaniające oraz pobudzające pracę żołądka i jelit. Powszechnie stosowana jest w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Jej działanie antyseptyczne oraz wykrztuśne pomocne jest w zwalczaniu chorób układu oddechowego. Olejek gorczyczny wykorzystywany jest do płukania jamy ustnej przy zapaleniu gardła i migdałów oraz jest składnikiem wielu maści. Należy jednak uważać podczas stosowania w celach leczniczych, ponieważ ma również działanie silnie podrażniające. W przypadku zbyt dużego stosowania może dojść do uszkodzenia nerek.
Zastosowanie
Gorczyca żółta jest składnikiem mieszanek przyprawowych oraz musztard. W kuchni Indyjskiej wykorzystuje się ją do przyprawiania sosów. Świetnie nadaje się do marynat, zalew octowych, dań mięsnych oraz ryb.