Słownik kulinarny

i

Igły sosny

Igły sosny
fot. Fotolia
Igły sosnowe – są to liście sosny zwyczajnej(Pinus sylvestris L.), czyli gatunku wiecznie zielonego drzewa. Sosna występuje na obszarze rozciągającym się od Portugalii, aż po Morze Ochockie. W Polsce zajmuje siedemdziesiąt procent powierzchni leśnej. Występuje w całym kraju, za wyjątkiem najwyższych partii gór. Igły długie i cienkie, ze względu na małą powierzchnię oraz ukryte w zagłębieniach aparaty szparkowe ograniczają parowanie wody, a kanaliki żywiczne zabezpieczają drzewo przed patogenami. Charakteryzują się żywiczno – terpentynowym zapachem i kwaskowato gorzkim smakiem.

Zawartość
Igły sosnowe zawierają witaminy A, C i B1, alkaloidy, karoten, tokoferol, olejki eteryczne oraz antyutleniacze.

Działanie
Spożywanie igieł sosnowych chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Przynosi dobre efekty przy regulowaniu poziomu cholesterolu oraz stężenia cukru we krwi. Używa się ich przy leczeniu szkorbutu, chorób układu oddechowego (grużlicy), nerek oraz hemoroidów.Stosowane są przy problemach skórnych, wywar doskonale sprawdza sięjako tonik matujący cerę. Fitocydy w nich zawarte, działają antybiotycznie. Sprawia to, że powietrze w lasahc sosnowych jest ok. siedemdziesiąt procent bardziej sterylne niż w miastach. Spożywanie igieł sosnowych nie jest polecane kobietom w ciąży i karmiącym. Ze względu na swe właściwości odżywcze stosuje się je jako dodatek do pasz.

Zastosowanie
Igły sosnowe stosowane jako proszek lub drobno posiekane stosuje się jako dodatek do pieczonych ziemniaków, sosów i sałatek. Dodawane są do maseł, octów i olejów ziołowych. Marynatom do mięs i ryb nadają niepowtarzalny aromat i smak. Można na ich bazie sporządzać nalewki, miód i sok. Popularny jest wywar z igliwia jako napój, lecz stosowane też są przy kąpielach i inhalacjach. Utarte z solą stanowią miłe urozmaicenie  naszych potraw, zaś zmielone mogą być dodawane do mąki chlebowej, co podniesie jego walory odżywcze, niestety nada mu gorzkawy smak.