Słownik kulinarny

l

Liliowiec, dziennica

Liliowiec, dziennica
fot. Fotolia
Liliowiec znany też pod nazwą dziennica jest to roślina należąca do rodziny żółtakowatych i pochodząca z Azji wschodniej i południowej Europy. Dość dobrze znosi trudne warunki. W Polsce powszechnie uprawiana, jednak zaliczana jest do roślin ozdobnych, a mało kto wie, że jest jadalna i może dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Nie należy ich mylić z liliami. W Chinach w sztuce kulinarnej wykorzystuje się kwiat, które są różnego koloru i dość duże( odmiany o największych kwiatach osiągają nawet 40 cm średnicy, ale najbardziej powszechne ok. 26 cm), a płatki są smaczne i kruche. Natomiast liście wykorzystywane tam są jako pasza dla bydła. Kwiaty te można zamrażać i w ten sposób przechowywać nawet kilka miesięcy. W zależności od rodzaju liliowca smak jego jest określany jako słodki lub warzywny.

Zawartość
W Chinach liliowiec jest znany, uprawiany, spożywany i wykorzystywany w medycynie od kilku tysięcy lat. Zawiera bardzo dużo żelaza – więcej niż w szpinaku. Poza tym pąki liliowca są bogate w białko, witaminy: A, C.

Działanie
W medycynie Chińskiej liście liliowca używane były w przypadku zapalenia oczu, jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Żywe kwiaty mają działanie przeciwdepresyjne, a korzeń moczopędne oraz donoszono też, że może mieć działanie halucynogenne.

Zastosowanie
Liliowiec wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni chińskiej. Kwiat zanurzony w cieście smaży się. Spożywane są też bulwy liliowca. Chińczycy ten piękny kwiat przez tysiąclecia nauczyli się wykorzystywać w sztuce kulinarnej. Dodawany jest do sałatek oraz do zup i sosów.