Słownik kulinarny

m

Mąka Besan

Mąka Besan
fot. Fotolia
Mąka Besan (ang. Gram flour) - jest to mąka uzyskana ze zmielenia uprażonej ciecierzycy.

Zawartość

 Jest mąką wyjątkowo odżywczą, 20% jej składu to  białka, nie zawiera glutenu, za to  zawiera duże ilości kwasu foliowego i błonnika. Poza tym dostarcza 42% dziennego zapotrzebowania na żelazo. W składzie znajduje się również potas, witaminy  B1, B6, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan i miedź. Mimo niskiej kaloryczności jest sycąca, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Niski indeks glikemiczny i brak glutenu sprawia, że jest alternatywą dla cukrzyków i osób dotkniętych celiaką. Besan ma lekko orzechowy smak, blado – żółty kolor oraz rewelacyjne właściwości kulinarne, zdrowotne i kosmetyczne.

Zastosowanie

Dzięki dużej zawartości protein, doskonale sprawdza się jako środek do mycia włosów. Pielęgnuje, odżywia i nadaje objętość, unosząc włosy u nasady. Besan doskonale pochłania tłuszcz, dla tego sprawdza się jako środek do demakijażu.
Kulinarne zastosowania mąki Besan są również wszechstronne – doskonale sprawdza się jako zagęstnik, w połączeniu z wodą zastępuje jajka. Jest mąką ciężką, więc sama nie nadaje się do wypieków, sprawdza się jednak jako dodatek. Sama mąka Besan po odpowiednim przygotowaniu doskonale sprawdza się jako potrawa. Przesmażona na klarowanym maśle i z dodatkiem przypraw i cukru jest pysznym deserem besan ladoo. Stosowana do naleśników, falafeli, ugotowana z jogurtem daje coś w rodzaju włoskiej polenty. Stosowana jako panierka do ziemniaków i warzyw. Pieczone ziemniaki dzięki panierce z mąki Besan zyskują chrupiącą skórkę.  Jest podstawą humusu. Stosowana powszechnie w kuchni vegańskiej i indyjskiej. Łatwo przygotować mąkę Besan samodzielnie- wystarczy uprażyć, a następnie zemleć ziarna cieciorki.