Słownik kulinarny

m

Miód koniczynowy

Miód koniczynowy
Miód koniczynowy jest to słodki  produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły z zebranego nektaru z kwiatów koniczyny białej lub czerwonej. W postaci czystej jest dość rzadko spotykany, częściej stanowi składnik miodu wielokwiatowego.

Właściwości
Barwa miodu koniczynowego zależna jest od tego z jakiej koniczyny jest pozyskiwany. Z koniczyny białej jest niemalże bezbarwny lub słomkowy, o delikatnym, słodkim smaku. Natomiast z koniczyny czerwonej ma barwę łososiową, a smak lekko kwaśny, który może przechodzić w piekący. Krystalizuje dość wolno, przybierając gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.

Zawartość
Miód koniczynowy zawiera przede wszystkim cukry proste: fruktozę i glukozę, ze znaczną przewagą fruktozy. To właśnie jest przyczyna jego wolnego krystalizowania. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C i minerały. Jest bogaty w flawonoidy.

Działanie
Miód koniczynowy mogą spożywać osoby chore na cukrzycę insulinoniezależną. Poza tym ma działanie wykrztuśne, przeciwzapalne oraz uspokajające. Warto go stosować w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Jego działanie moczopędne pomaga w leczeniu infekcji dróg moczowych. Korzystnie również działa w przypadku biegunek oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto go spożywać w okresie wzmożonego napięcia nerwowego.  Często stosowany jest w przypadku nerwic, zapaleniu układu oddechowego i pokarmowego.

Zastosowanie
Jako środek słodzący i jednocześnie leczniczy wykorzystywany jest do słodzenia napojów, naparów, herbatek oraz wypieków i deserów.