Miód malinowy jest to słodki produkt naturalny, uzyskany przez pszczoły z przetworzonego nektaru zebranego z kwiatów malin, które kwitną już w maju. Są odmiany późno owocujące , bo nawet do października, a więc i kwitną później. W zależności czy jest to miód wiosenny czy letni różni się przede wszystkim smakiem.
Właściwości
Miód malinowy należy do dość rzadko spotykanego miodu. Jego barwa jest złocista, a po skrystalizowaniu staje się biała. Należy do miodów szybko krystalizujących. Jego zapach jest owocowy, przypominający zapach malin z lekką nutą cytrynową. Natomiast w smaku jest słodko-kwaśny.
Zawartość
Miód malinowy podobnie jak inne miody zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę. Poza tym możemy w nim wyróżnić kwasy organiczne: glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy. Bogaty jest również w olejki eteryczne, pektyny, enzymy, witaminy i minerały: potas, chlor, żelazo, kobalt, wapń, magnez, mangan, fosfor. Wyróżniono również związki o działaniu hormonalnym, a także cholinę.
Działanie
Składniki zawarte w miodzie malinowym mają działanie obniżające ciśnienie krwi oraz odżywiają mięsień sercowy. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego, np. anemii. Poza tym jak inne miody doskonale wspomagają organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Zaleca się spożywanie miodu w sytuacjach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Miód ma także działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające. Warto zastąpić cukier miodem. Jest to szczególnie pożądane w przypadku dzieci, które spożywają ogromne ilości cukru białego. Stwierdzono również lecznicze działanie miodu malinowego w przypadku zapalenia gruczołu krokowego. Chroni także śluzówkę żołądka i jelit. Dlatego jest skuteczny w profilaktyce tych narządów. Zewnętrznie może być stosowany do kąpieli w celu zmiękczenia skóry.
Zastosowanie
Miód malinowy służy przede wszystkim do słodzenia napojów, naparów, herbatek, kawy czy kakao, a także do wypieków czy deserów.
Właściwości
Miód malinowy należy do dość rzadko spotykanego miodu. Jego barwa jest złocista, a po skrystalizowaniu staje się biała. Należy do miodów szybko krystalizujących. Jego zapach jest owocowy, przypominający zapach malin z lekką nutą cytrynową. Natomiast w smaku jest słodko-kwaśny.
Zawartość
Miód malinowy podobnie jak inne miody zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę. Poza tym możemy w nim wyróżnić kwasy organiczne: glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy. Bogaty jest również w olejki eteryczne, pektyny, enzymy, witaminy i minerały: potas, chlor, żelazo, kobalt, wapń, magnez, mangan, fosfor. Wyróżniono również związki o działaniu hormonalnym, a także cholinę.
Działanie
Składniki zawarte w miodzie malinowym mają działanie obniżające ciśnienie krwi oraz odżywiają mięsień sercowy. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego, np. anemii. Poza tym jak inne miody doskonale wspomagają organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Zaleca się spożywanie miodu w sytuacjach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Miód ma także działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające. Warto zastąpić cukier miodem. Jest to szczególnie pożądane w przypadku dzieci, które spożywają ogromne ilości cukru białego. Stwierdzono również lecznicze działanie miodu malinowego w przypadku zapalenia gruczołu krokowego. Chroni także śluzówkę żołądka i jelit. Dlatego jest skuteczny w profilaktyce tych narządów. Zewnętrznie może być stosowany do kąpieli w celu zmiękczenia skóry.
Zastosowanie
Miód malinowy służy przede wszystkim do słodzenia napojów, naparów, herbatek, kawy czy kakao, a także do wypieków czy deserów.