Miód Manuka – miód wytwarzany przez pszczoły żywiące się nektarem kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium)-inna nazwa drzewo herbaciane, rosnącego na obrzasze Nowej Zelandii. Jest to miotlasta, rozgałęziająca się na pędy roślina. Liście, pokryte pachnącymi gruczołkami wypełnionymi olejkiem eterycznym, stanowią substytut herbaty. Często mylona jest z Kanuka, rośliną podobną lecz genetycznie różniącą się. Jest to wyjątkowy i charakterystyczny miód o beżowej barwie, ostrym smaku i aromatycznym zapachu z nutą wrzosu i mokrej ziemi.
Wspierana przez rząd Nowej Zelandii specjalnie powołana grupa opracowała kryteria wg. Których Miód Manuka to miód jednorodny, pochodzący jedynie z krzewów Manuka, wytworzony na terenie Nowej Zelandii w oresie pokrywającym się z kwitnieniem tych krzewów oraz posiadający posiadające składniki aktywne, takie jak methylglyoxal (MGO).
Zawartość
Główny składnik, dzięki któremu Miód Manuka zyskał popularność, to methylglyoxal (MGO). Jest on najważniejszym czynnym składnikiem antybakteryjnym. MGO dostępny jest praktycznie w każdym miodzie (a także w sfermentowanym mleku, winie, piwie i kawie), jednak zawartość w Miodzie Manuka jest ponad 1000 razy wyższa niż w innych produktach tego typu. Miód Manuka zawiera około pięciuset enzymów, aminokwasy, minerały i witaminy.Posiada również właściwości higroskopijne pomagające we właściwym utrzymaniu wilgotności skóry.
Działanie
Przede wszystkim jest środkiem antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Używany przy problemach skórnych, jak egzemy, łuszczyce, atopowe zapalenia, świetnie goi rany. Stosowany w chorobach układu pokarmowego i jelit, wrzodach żołądka, helicobacteri, zakażeniu gronkowcem. Reguluje pracę układu pokarmowego.
Zastosowanie
Jako środek leczniczy powinien być spożywany na pusty żołądek w stanie nierozcienczonym, w ilości ok. 1-2 łyżeczek. W niektórych rejonach świata uznawany jest za cenny kosmetyk. Ze względu na swój specyficzny smak i zapach stosowany jest jako cenny dodatek kulinarny do koktajli, ciast i deserów.
Wspierana przez rząd Nowej Zelandii specjalnie powołana grupa opracowała kryteria wg. Których Miód Manuka to miód jednorodny, pochodzący jedynie z krzewów Manuka, wytworzony na terenie Nowej Zelandii w oresie pokrywającym się z kwitnieniem tych krzewów oraz posiadający posiadające składniki aktywne, takie jak methylglyoxal (MGO).
Zawartość
Główny składnik, dzięki któremu Miód Manuka zyskał popularność, to methylglyoxal (MGO). Jest on najważniejszym czynnym składnikiem antybakteryjnym. MGO dostępny jest praktycznie w każdym miodzie (a także w sfermentowanym mleku, winie, piwie i kawie), jednak zawartość w Miodzie Manuka jest ponad 1000 razy wyższa niż w innych produktach tego typu. Miód Manuka zawiera około pięciuset enzymów, aminokwasy, minerały i witaminy.Posiada również właściwości higroskopijne pomagające we właściwym utrzymaniu wilgotności skóry.
Działanie
Przede wszystkim jest środkiem antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Używany przy problemach skórnych, jak egzemy, łuszczyce, atopowe zapalenia, świetnie goi rany. Stosowany w chorobach układu pokarmowego i jelit, wrzodach żołądka, helicobacteri, zakażeniu gronkowcem. Reguluje pracę układu pokarmowego.
Zastosowanie
Jako środek leczniczy powinien być spożywany na pusty żołądek w stanie nierozcienczonym, w ilości ok. 1-2 łyżeczek. W niektórych rejonach świata uznawany jest za cenny kosmetyk. Ze względu na swój specyficzny smak i zapach stosowany jest jako cenny dodatek kulinarny do koktajli, ciast i deserów.