Słownik kulinarny

m

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy
fot. Fotolia
Miód mniszkowy jest to naturalny, słodki produkt spożywczy, przetworzony przez pszczoły z zebranego nektaru z mniszka lekarskiego, popularnego mleczu, który kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Uważany jest za bardzo szlachetny miód zarówno pod względem smakowym jak i leczniczym. Pomimo faktu, że kwiat ten tak powszechnie występuje w naszym kraju, to jednak jest  bogaty w nektar w okresach upałów. Poza tym nie jest łatwy do pozyskania, ponieważ pszczoły często go wykorzystują jako pożytek rozwojowy.

Właściwości
Miód z mniszka pod względem barwy może się różnić w zależności od terenów, na których pszczoły zbierały nektar. Może być ona od kremowej, poprzez jasnożółtą aż do pomarańczowej.  Dość szybko krystalizuje i w tym stanie ma barwę żółtą, często z białymi wykwitami. W smaku jest bardzo słodki i wyrazisty. W Polsce jest uznawany za jeden z najsłodszych miodów.

Zawartość
Miód mniszkowy zawiera cukry proste: fruktozę w przewadze nad glukozą.  Poza tym witaminy z grupy B, C, biopierwiastki: żelazo, potas, mangan, fosfor. Występuje również w tej odmianie miodu cholina, która jest ważnym składnikiem lecytyny i acetylocholiny, związków, które bardzo korzystnie działają na komórki całego organizmu.

Działanie
Miód mniszkowy przede wszystkim korzystnie działa na wątrobę i drogi żółciowe. Zawarte w nim związki chronią ten narząd oraz działają lekko żółciopędnie. Poza tym ma działanie moczopędne, co można wykorzystać w przypadku infekcji dróg moczowych.  Polecany także w przypadku schorzeń żołądka i jelit. Warto wzbogacić dietę o miód mniszkowy w przypadku reumatyzmu, niedokrwistości oraz wyczerpania psychicznego i fizycznego. Doskonały środek w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.  Zewnętrznie stosowany przyspiesza gojenie się ran.

Zastosowanie
Doskonały środek słodzący napojów, naparów, herbat, wypieków oraz deserów.