Miód nektarowo-spadziowy jest to specyficzny rodzaj słodkiego i zarazem naturalnego produktu wytworzonego przede wszystkim przez pszczoły. Można by rzez, że jest mieszanką miodu nektarowego otrzymanego z zebranego nektaru z kwiatów roślin oraz spadziowego uzyskanego z zebranej przez pszczoły spadzi (iglastej lub liściastej) wytworzonej przez inne owady, jak np. mszyce, czerwcówki, miodówki. Należy do dość atrakcyjnych miodów zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym. Łączy w sobie aromat kwiatów i zapach leśnego igliwia.
Właściwości
Miód nektarowo-spadziowy ma barwę brunatną, często z zielonkawym odcieniem. Ma słodki smak z lekką nutą korzenną, może być trochę gorzkawy. Krystalizuje w ciągu kilku tygodni.
Zawartość
Miód nektarowo-spadziowy zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę. Jest bogaty w związki azotowe, antybiotyczne, minerały i witaminy. Znajdują się w nim również olejki eteryczne, flawonoidy i inne związki w zależności od tego z jakich kwiatów zbierany był nektar. Cechuje go wysoka zawartość enzymów, które są mają działanie przeciwzapalne oraz antybiotyczne.
Działanie
Tak jak wszystkie miody miód nektarowo-spadziowy wykorzystywany jest w różnego rodzaju infekcjach. Stanowi dobrą odżywkę dla serca i można go stosować profilaktycznie, bądź leczniczo w przypadku chorób układu krążenia, oddechowego, zaburzenia trawienia oraz w stanach zapalnych organizmu. Wzmacnia odporność, zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu, a także ma zdolność blokowania ołowiu. Zalecany jest w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego organizmu. Można go również używać zewnętrznie w przypadku różnych schorzeń skórnych.
Zastosowanie
Miód nektarowo-spadziowy jest doskonałym i bardzo zdrowym środkiem słodzącym. Można go dodawać do napojów, naparów, herbatek, kawy, kakao, wypieków czy deserów. Coraz częściej stanowi składnik aromatycznych dań mięsnych, sosów, czy też przetworów na zimę.
Właściwości
Miód nektarowo-spadziowy ma barwę brunatną, często z zielonkawym odcieniem. Ma słodki smak z lekką nutą korzenną, może być trochę gorzkawy. Krystalizuje w ciągu kilku tygodni.
Zawartość
Miód nektarowo-spadziowy zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę. Jest bogaty w związki azotowe, antybiotyczne, minerały i witaminy. Znajdują się w nim również olejki eteryczne, flawonoidy i inne związki w zależności od tego z jakich kwiatów zbierany był nektar. Cechuje go wysoka zawartość enzymów, które są mają działanie przeciwzapalne oraz antybiotyczne.
Działanie
Tak jak wszystkie miody miód nektarowo-spadziowy wykorzystywany jest w różnego rodzaju infekcjach. Stanowi dobrą odżywkę dla serca i można go stosować profilaktycznie, bądź leczniczo w przypadku chorób układu krążenia, oddechowego, zaburzenia trawienia oraz w stanach zapalnych organizmu. Wzmacnia odporność, zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu, a także ma zdolność blokowania ołowiu. Zalecany jest w przypadku wyczerpania psychicznego i fizycznego organizmu. Można go również używać zewnętrznie w przypadku różnych schorzeń skórnych.
Zastosowanie
Miód nektarowo-spadziowy jest doskonałym i bardzo zdrowym środkiem słodzącym. Można go dodawać do napojów, naparów, herbatek, kawy, kakao, wypieków czy deserów. Coraz częściej stanowi składnik aromatycznych dań mięsnych, sosów, czy też przetworów na zimę.