Miód rzepakowy jest to słodki produkt, wytwarzany przez pszczoły z nektaru z kwiatów rzepaku, który kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Jest to miód wiosenny i bardzo popularny w naszym kraju.
Właściwości
Miód rzepakowy jest bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonkawym. Natomiast skrystalizowany ma barwę białą lub szarobiałą. Należy do miodów szybko krystalizujących, co jest spowodowane przewagą glukozy nad fruktozą i małą zawartością wody. Jego konsystencja jest wówczas mazista. Zapach jest bardzo delikatny, zbliżony do zapachu rzepaku. Smak jego jest łagodny, lekko mdły, a nawet gorzkawy.
Zawartość
W skład miodu rzepakowego wchodzą, jak już wspomnieliśmy cukry proste: glukoza i fruktoza oraz olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, związki goryczkowe, witaminy: z grupy B, K, C. charakteryzuje się bardzo niską zawartością związków mineralnych, jednak są one bardzo dobrze przyswajalne. Miód rzepakowy jest miodem bogatym w bor. Poza tym możemy również wyróżnić cholinę, kwas nikotynowy, kumaryny, saponiny.
Działanie
Miód rzepakowy, ponieważ jest bogaty w dobrze przyswajalne cukry proste stanowi dobre źródło substancji regenerujących, szczególnie potrzebnych w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Korzystnie działa na układ krążenia, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. W przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych zawarte w miodzie cukry proste ułatwiają jego przyswajanie oraz wspomagają procesy detoksykacji. Natomiast cholina zawarta w miodzie usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Jest także cennym produktem w przypadku przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i wzmacnia odporność organizmu. Można również stosować go zewnętrznie w celu leczenia schorzeń skóry. Chorą tkankę zawarte w miodzie substancję oczyszczają z elementów martwiczych oraz ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza gojenie ran.
Zastosowanie
Miód rzepakowy stanowi przede wszystkim składnik słodzący napojów, naparów, herbatek, wypieków oraz deserów.
Właściwości
Miód rzepakowy jest bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonkawym. Natomiast skrystalizowany ma barwę białą lub szarobiałą. Należy do miodów szybko krystalizujących, co jest spowodowane przewagą glukozy nad fruktozą i małą zawartością wody. Jego konsystencja jest wówczas mazista. Zapach jest bardzo delikatny, zbliżony do zapachu rzepaku. Smak jego jest łagodny, lekko mdły, a nawet gorzkawy.
Zawartość
W skład miodu rzepakowego wchodzą, jak już wspomnieliśmy cukry proste: glukoza i fruktoza oraz olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, związki goryczkowe, witaminy: z grupy B, K, C. charakteryzuje się bardzo niską zawartością związków mineralnych, jednak są one bardzo dobrze przyswajalne. Miód rzepakowy jest miodem bogatym w bor. Poza tym możemy również wyróżnić cholinę, kwas nikotynowy, kumaryny, saponiny.
Działanie
Miód rzepakowy, ponieważ jest bogaty w dobrze przyswajalne cukry proste stanowi dobre źródło substancji regenerujących, szczególnie potrzebnych w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Korzystnie działa na układ krążenia, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. W przypadku schorzeń wątroby i dróg żółciowych zawarte w miodzie cukry proste ułatwiają jego przyswajanie oraz wspomagają procesy detoksykacji. Natomiast cholina zawarta w miodzie usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Jest także cennym produktem w przypadku przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, łagodzi kaszel i wzmacnia odporność organizmu. Można również stosować go zewnętrznie w celu leczenia schorzeń skóry. Chorą tkankę zawarte w miodzie substancję oczyszczają z elementów martwiczych oraz ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza gojenie ran.
Zastosowanie
Miód rzepakowy stanowi przede wszystkim składnik słodzący napojów, naparów, herbatek, wypieków oraz deserów.