Miód spadziowy jest słodki produkt naturalny, uzyskany przez pszczoły z przetworzenia zebranej przez nie spadzi. Spadź jest to substancja zwana również rosą miodową, która jest wydaliną owadów: mszyc, czerwców, miodówek. Powstaje ona w wyniku wysysania przez te owady soków z danych drzew, a następnie wydzielają właśnie spadź, która jest bogata w cukry, aminokwasy, witaminy, minerały. Właśnie tą spadź pszczoły pobierają i zanoszą do ula. Wyróżniamy miód spadziowy iglasty i liściasty. W Polsce częściej spotykany jest miód spadziowy iglasty.
Właściwości
Miód spadziowy ma barwę szarozielonkawą poprzez brązową do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę ciemnobrązową. Smak jest dość charakterystyczny: słodki, lekko korzenny o żywiczym aromacie. Należy do miodów, które krystalizują w ciągu kilku tygodni.
Zawartość
Miód spadziowy jest miodem bogatszym od nektarowych w związki azotowe, mineralne, enzymy oraz substancje antybiotyczne. Tak jak wszystkie inne miody jego podstawa to cukry proste: glukoza i fruktoza.
Działanie
Miód spadziowy jest doskonałym środkiem wspomagającym walkę z różnymi infekcjami. Można go również wykorzystywać nawet w takich chorobach jak zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, gruźlica. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz zapobiega rozwojowi wielu niebezpiecznych chorób tego układu, jak np. miażdżycy. Zalecany jest w przypadku skrajnego wyczerpania psychicznego i fizycznego. Ma zastosowanie w przypadku zaparć oraz biegunek. Działa wspomagająco w przypadku chorób nerek, pęcherza moczowego, chorobach reumatycznych, w schorzeniach układu nerwowego oraz skóry, w tym przypadku przyspiesza gojenie się ran.
Zastosowanie
Miód spadziowy jest doskonałym środkiem słodzącym. Można go używać do słodzenia napojów, naparów, herbat, mleka, kakao, kawy oraz wypieków i deserów. Możemy go również dodawać do pożywnych śniadań, jogurtów, zup mlecznych, naleśników itp.
Właściwości
Miód spadziowy ma barwę szarozielonkawą poprzez brązową do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę ciemnobrązową. Smak jest dość charakterystyczny: słodki, lekko korzenny o żywiczym aromacie. Należy do miodów, które krystalizują w ciągu kilku tygodni.
Zawartość
Miód spadziowy jest miodem bogatszym od nektarowych w związki azotowe, mineralne, enzymy oraz substancje antybiotyczne. Tak jak wszystkie inne miody jego podstawa to cukry proste: glukoza i fruktoza.
Działanie
Miód spadziowy jest doskonałym środkiem wspomagającym walkę z różnymi infekcjami. Można go również wykorzystywać nawet w takich chorobach jak zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, gruźlica. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz zapobiega rozwojowi wielu niebezpiecznych chorób tego układu, jak np. miażdżycy. Zalecany jest w przypadku skrajnego wyczerpania psychicznego i fizycznego. Ma zastosowanie w przypadku zaparć oraz biegunek. Działa wspomagająco w przypadku chorób nerek, pęcherza moczowego, chorobach reumatycznych, w schorzeniach układu nerwowego oraz skóry, w tym przypadku przyspiesza gojenie się ran.
Zastosowanie
Miód spadziowy jest doskonałym środkiem słodzącym. Można go używać do słodzenia napojów, naparów, herbat, mleka, kakao, kawy oraz wypieków i deserów. Możemy go również dodawać do pożywnych śniadań, jogurtów, zup mlecznych, naleśników itp.