Słownik kulinarny

m

Miód spadziowy

Miód spadziowy
fot. Fotolia
Miód spadziowy jest słodki produkt naturalny, uzyskany przez pszczoły z przetworzenia zebranej przez nie spadzi. Spadź jest to substancja zwana również rosą miodową, która jest wydaliną owadów: mszyc, czerwców, miodówek. Powstaje ona w wyniku wysysania przez te owady soków z danych drzew, a następnie wydzielają właśnie spadź, która jest bogata w cukry, aminokwasy, witaminy, minerały. Właśnie tą spadź pszczoły pobierają i zanoszą do ula. Wyróżniamy miód spadziowy iglasty i liściasty. W Polsce częściej spotykany jest miód spadziowy iglasty.

Właściwości
Miód spadziowy ma barwę szarozielonkawą poprzez brązową do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę ciemnobrązową. Smak jest dość charakterystyczny: słodki, lekko korzenny o żywiczym aromacie. Należy do miodów, które krystalizują w ciągu kilku tygodni.

Zawartość
Miód spadziowy jest miodem bogatszym od nektarowych w związki azotowe, mineralne, enzymy oraz substancje antybiotyczne. Tak jak wszystkie inne miody jego podstawa to cukry proste: glukoza i fruktoza.

Działanie
Miód spadziowy jest doskonałym środkiem wspomagającym walkę z różnymi infekcjami. Można go również wykorzystywać nawet w takich chorobach jak zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, gruźlica. Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz zapobiega rozwojowi wielu niebezpiecznych chorób tego układu, jak np. miażdżycy. Zalecany jest w przypadku skrajnego wyczerpania  psychicznego i fizycznego. Ma zastosowanie w przypadku zaparć oraz biegunek. Działa wspomagająco w przypadku chorób nerek, pęcherza moczowego, chorobach reumatycznych, w schorzeniach układu nerwowego oraz skóry, w tym  przypadku przyspiesza gojenie się ran.

Zastosowanie
Miód spadziowy jest doskonałym środkiem słodzącym. Można go używać do słodzenia napojów, naparów, herbat, mleka, kakao, kawy oraz wypieków i deserów. Możemy go również dodawać do pożywnych śniadań, jogurtów, zup mlecznych, naleśników itp.