Słownik kulinarny

o

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron
fot. Fotolia
Olej z pestek winogron jest olejem uzyskiwanym z pestek owoców winorośli. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. W sprzedaży dostępne są oleje rafinowane i tłoczone na zimno. Oczywiście cenniejszy jest olej tłoczony na zimno. Charakteryzuje się jasnozielonym kolorem i delikatnym, prawie że niewyczuwalnym smakiem. Co do tego czy nadaje się do smażenia zdania są podzielone. Warto jednak wiedzieć, że ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i zapłonu, bo aż 250 stopni.

Zawartość
Olej z pestek winogron jest cennym źródłem tłuszczy, niezbędnym dla ludzkiego organizmu. W jego składzie znajdują się niewielkie ilości kwasów tłuszczowych nasyconych i bardzo duża ilość – ok. 90% - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przy czym dominują przede wszystkim kwasy omega 6, a kwasów omega 3 praktycznie nie zawiera. Dlatego należy je utrzymywać w odpowiedniej proporcji poprzez urozmaiconą dietę. Poza tym olej winogronowy jest cennym źródłem witaminy młodości – E, a także A, z grupy B oraz lecytyny i minerałów.

Działanie
Olej z pestek winogron dzięki wysokiej zawartości witaminy E, ma działanie przeciwnowotworowe, korzystnie działa na komórki ludzkiego organizmu oraz w na skórę, włosy i paznokcie. Ma działanie kojące i łagodzące. Przyspiesza regenerację naskórka i opóźnia procesy starzenia. Zaliczany jest do delikatnym emolientów – delikatnie wygładza, lekko natłuszcza i nawilża skórę. Przeciwdziała powstawaniu zaskórników, działa tonizująco i przeciwzapalnie. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Z kolei lecytyna korzystnie wpływa na układ nerwowy i procesy zachodzące w mózgu. Dowiedziono, że olej z pestek winogron korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. Dlatego też warto włączyć go do naszej diety.

Zastosowanie
Olej z pestek winogron jest wykorzystywany w kosmetyce, jako środek do masaży oraz składnik kosmetyków do ciała i włosów. Natomiast w kuchni można wykorzystywać go do smażenia, gotowania i na zimno. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, dipów, sosów, surówek.