Słownik kulinarny

p

Płatki zbożowe

Płatki zbożowe
Płatki zbożowe są obecnie powszechnym produktem spożywanym na całym świecie, a otrzymywanym z różnych gatunków zbóż. Tak więc zawierają w różnych proporcjach składniki odżywcze. Zostały otrzymane przypadkowo w jednym z amerykańskich sanatoriów, kiedy to ziarna pszenicy uległy rozgotowaniu, a z powodu prowadzonych oszczędności nie mogli sobie pozwolić na ich wyrzucenie. Kiedy otrzymaną masę rozwałkowano, okazało się, że jest bardzo krucha i łamliwa, jednak po wysuszeniu otrzymano bardzo smaczny produkt. Pod koniec XIX wieku złożono dokumenty w celu opatentowania produktu. Obecnie mamy dostępną całą gamę płatków zbożowych, różnego rodzaju ich mieszanek, które są wzbogacane suszonymi owocami, czy też innymi dodatkami. Wyróżniamy płatki: kukurydziane, ryżowe, żytnie, jaglane, jęczmienne, owsiane, gryczane oraz różne ich formy, np. zwykłe, górskie, błyskawiczne itp.

Zawartość

Zawartość składników odżywczych zależna jest od stopnia przetworzenia, im mniej przetworzonym tym korzystniejsze dla naszego zdrowia. Dostarczają organizmowi węglowodanów, białka, niensyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin – przede wszystkim z grupy B, ale też E, K oraz wapń, magnez, fosfor, sód, potas, żelazo, mangan, cynk, selen. Część z nich może być wykorzystywana w diecie bezglutenowe, jak np. kukurydziane, czy jaglane inne zawierają gluten.

Działanie

Płatki zbożowe dostarczają organizmowi dużo energii. Poza tym doskonale usprawniają pracę układu pokarmowego, przede wszystkim ze względu na dużo zawartość błonnika. Zawarte w nich witaminy i minerały regulują metabolizm, korzystnie wpływają na wygląd cery, włosów i paznokci. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią organizm przed nowotworami. W zestawieniu z błonnikiem mogą przeciwdziałać powstawaniu nowotworów jelita grubego.

Zastosowanie

Płatki zbożowe najzdrowsze są te najmniej przetworzone – warto to zapamiętać. Spożywane są z mlekiem, kefirem czy jogurtem, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców oraz orzechów. Mogą być wykorzystywane jako panierka czy składnik dania głównego.