Pochodzenie: Europa, Ameryka Północna, część Azji
Opis: ślaz zwany również ślazikiem, ślazówką, malwą dziką, guziczkowym zielem, ślazem zajęczym i kędzierzawcem posiada zastosowanie kulinarne oraz lecznicze. Jako surowiec lecznicy wykorzystuje się kwiaty ślazu w celu przyrządzenia naparu, aby złagodzić stany zapalne, kaszel, choroby jamy ustnej oraz przełyku jak i nieżyt nosa. W kuchni malwa dzika była składnikiem potrzebnym do przyrządzenie rozmaitych zup ziołowych, sosów, dipów, kremów, jako dodatek do sałatek i surówek. W gastronomi wykorzystuje się jedynie pędy oraz liście ślazu. Warto wiedzieć, że dawniej ślaz spożywany był oraz uznawany za jarzynę.
Opis: ślaz zwany również ślazikiem, ślazówką, malwą dziką, guziczkowym zielem, ślazem zajęczym i kędzierzawcem posiada zastosowanie kulinarne oraz lecznicze. Jako surowiec lecznicy wykorzystuje się kwiaty ślazu w celu przyrządzenia naparu, aby złagodzić stany zapalne, kaszel, choroby jamy ustnej oraz przełyku jak i nieżyt nosa. W kuchni malwa dzika była składnikiem potrzebnym do przyrządzenie rozmaitych zup ziołowych, sosów, dipów, kremów, jako dodatek do sałatek i surówek. W gastronomi wykorzystuje się jedynie pędy oraz liście ślazu. Warto wiedzieć, że dawniej ślaz spożywany był oraz uznawany za jarzynę.