![Ukleja Ukleja](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KONKURS_B/292536.jpg)
Występowanie: Europa Środkowa zaczynając od Alp przez Pireneje, Francję, Anglię, Południową Skandynawię, aż do gór Ural
Opis: Przez wędkarzy najczęściej wykorzystywana jest jako naturalna przynęta, przy połowie rozmaitych ryb drapieżnych. W sztuce kulinarnej jest poddawana różnym zabiegom termicznym, od gotowania, duszenia, pieczenia po grillowanie. Może być używana jako baza lub dodatkowy składnik zup, czy kremów. Co ciekawe z łusek uklei wytwarza się masę perłową.
Opis: Przez wędkarzy najczęściej wykorzystywana jest jako naturalna przynęta, przy połowie rozmaitych ryb drapieżnych. W sztuce kulinarnej jest poddawana różnym zabiegom termicznym, od gotowania, duszenia, pieczenia po grillowanie. Może być używana jako baza lub dodatkowy składnik zup, czy kremów. Co ciekawe z łusek uklei wytwarza się masę perłową.