Słownik kulinarny

z

Ziarno konopi

Ziarno konopi
fot. Fotolia
Ziarno konopi- Konopie znane są ludzkości od 8000 r. p.n.e., gdy zostają zastosowane przy produkcji tkanin, poprzez kolejne tysiąclecia ich obróbka postępuje. Poprzez kolejne wieki znajduje ona coraz więcej zastosowań
.
Zawiera:
- łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion,
- w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego ciała,
- 2-4 % gamma-linolenowego kwasu, niedostępnego w większości żywności,
- większość odżywczych minerałów ( wapń, potas, fosfor, żelazo i wiele innych),
- błonnik pokarmowy,
- różne witaminy np. B i E,
- niełuskane ziarna konopi nie zawierają THC, Są one polecane przez lekarzy i dietetyków jako nasiona codziennej diety. PAMIĘTAJCIE! Ziarna konopi można bez obaw spożywać, ale tylko i wyłącznie z upraw ekologicznych, które posiadają odpowiednie certyfikaty oraz oceny od specjalistów. Nie należy mylić spożywczych ziaren konopi z  konopią indyjską, która zawiera substancję THC.

Działanie:
- regeneruje komórki i tkanki w całym organizmie,
- polepsza trawienie oraz wpływa korzystnie na zdrowie układu pokarmowego,
- „wypłukuje” cholesterol  zmniejszając ryzyko zawału serca i miażdżycy,
- zwiększa odporność organizmu,
- pomaga przezwyciężyć choroby naskórka takie jak: trądzik, łuszczyca, zapalenie skóry i inne,
- przeciwdziała powstawaniu nowotworów.

Zastosowanie
Łuskane ziarno konopi jest przysmakiem o przyjemnym orzechowym posmaku. Może być dodany do różnorodnych dań, bez znaczenia czy gotowane, pieczone lub jako pyszna zdrowa dekoracja. Prażone nasiona konopi dają nawet bardziej orzechowy intensywny smak, który jest apetycznym dodatkiem do wielu dań. Ziarno konopne jest wysoko odżywcze jak i stanowi bardzo smaczne wzbogacenie zdrowej ludzkiej diety.