Słownik kulinarny

s

Sól

Sól
fot. panthermedia

Pochodzenie: Wydobywana na każdym kontynencie
Opis: sól jest najczęściej używana w naszych kuchniach. Mimo, iż w dużych ilościach jest dla nas szkodliwa, używamy jej do prawie wszystkich dań i deserów. Sól dzielimy na grubo ziarnista, drobnoziarnistą oraz na morską, himalajska, kuchenną.
  1. Sól morska
    Opis: odmiana zdrowsza od soli kuchennej. Doskonała jako składnik do mięs i warzyw. Zawiera  m.in. sód, wapń, fosfor, cynk, żelazo, potas, krzem, magnez, selen.
     
  2. Różowa sól himalajska 
    Opis: najzdrowsza sól na świecie. Posiada 84 minerałów i znalazła swoje zastosowanie w sztuce kulinarnej oraz w zabiegach kosmetycznych.
     
  3. Sól kuchenna
    Opis: sól najpopularniejsza. Często wykorzystywana do podkreślenia smaku potrawy. Idealna do przygotowania piany z białek lub po rozpuszczeniu w wodzie- schładzania win.