Gorczyca biała jest jedną z odmian gorczycy- rośliny należącej do rodziny kapustowatych. Pierwotne pochodzenie gorczycy białej nie jest do końca znane, jednak uważa się, że roślina ta początkowo rosła w krajach basenu Morza Śródziemnego, a stamtąd rozprzestrzeniła się do Północnej Afryki, Azji Mniejszej i Indii. Jednak gorczycę białą uprawia się przede wszystkim w Europie. Ziarenka gorczycy białej mają delikatniejszy smak w porównaniu do gorczycy czarnej. Roślina ta uprawiana jest przede wszystkim ze względu na nasiona, które stosowane są jako przyprawa lub składnik mieszanek przyprawowych. Jest też rośliną miododajna oraz pozyskuje się z niej olej.
Zawartość
Nasiona gorczycy białej zawierają przede wszystkim węglowodany, tłuszcze i białko. Poza tym spore ilości pierwiastków potrzebnych dla ludzkiego organizmu do prawidłowego funkcjonowania: wapń, magnez, potas, mangan, selen, cynk oraz olejki eteryczne. Warto podkreślić, że zawartość selenu i manganu jest na bardzo wysokim poziomie.
Działanie
Gorczyca biała zalana wodą, ma podobne działanie do siemienia lnianego. Doskonale osłania śluzówkę żołądka, poprawia jego czynność oraz korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Poza tym ma działanie lekko przeczyszczające, przeciwzapalne. Dlatego polecana jest osobom borykającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Z kolei jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i wykrztuśne wykorzystuje się w walce z chorobami układu oddechowego. Zewnętrznie wyciągi wodne z gorczycy białej stosuje się do płukania gardła i migdałów. Znane jest też jej działanie przeciwbólowe i rozgrzewające. Dlatego też już nasze Babcie szyły woreczki z gorczycą i przykładały je na miejsca bolące, szczególnie kiedy były to bóle reumatyczne.
Zastosowanie
Gorczyca biała jest składnikiem musztard, mieszanek przyprawowych. Dodawana jest do różnych marynat, kiszonek, dań mięsnych i rybnych.
Zawartość
Nasiona gorczycy białej zawierają przede wszystkim węglowodany, tłuszcze i białko. Poza tym spore ilości pierwiastków potrzebnych dla ludzkiego organizmu do prawidłowego funkcjonowania: wapń, magnez, potas, mangan, selen, cynk oraz olejki eteryczne. Warto podkreślić, że zawartość selenu i manganu jest na bardzo wysokim poziomie.
Działanie
Gorczyca biała zalana wodą, ma podobne działanie do siemienia lnianego. Doskonale osłania śluzówkę żołądka, poprawia jego czynność oraz korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Poza tym ma działanie lekko przeczyszczające, przeciwzapalne. Dlatego polecana jest osobom borykającym się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Z kolei jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i wykrztuśne wykorzystuje się w walce z chorobami układu oddechowego. Zewnętrznie wyciągi wodne z gorczycy białej stosuje się do płukania gardła i migdałów. Znane jest też jej działanie przeciwbólowe i rozgrzewające. Dlatego też już nasze Babcie szyły woreczki z gorczycą i przykładały je na miejsca bolące, szczególnie kiedy były to bóle reumatyczne.
Zastosowanie
Gorczyca biała jest składnikiem musztard, mieszanek przyprawowych. Dodawana jest do różnych marynat, kiszonek, dań mięsnych i rybnych.