Słownik kulinarny

k

Karambola

Karambola
fot. Fotolia
Karambola- inaczej Oksomian pospolity (łac. Averrhoa carambola L.), pochodzi z dwóch krajów: Malezji i Indonezji. Jest owocem, który ze względu na kształt przekroju nazywany jest owocem gwiaździstym. Owoc okala delikatna, żółta lub zielonkawa skórka, wewnątrz zaś skrywa się delikatny miąższ wraz z drobnymi pestkami. Karambola w smaku jest soczysta i dość kwaśna.
 
Zawartość
Ten mało znany owoc jest najbardziej bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Pozostałymi witaminami, które zawiera są: A, B1, B2, PP, B6, E. Karambole zawierają dużo kwasów organicznych. Są dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, potasu, sodu i cynku. Ten owoc bogaty jest również w antyoksydanty, szczególnie flawonoidy.

Działanie
Karambola jest owocem o różnorodnych właściwościach. Stwarza możliwość powszechnego jej stosowania dla celów odżywczych oraz  łagodzenia objawów  chorobowych. Spożywanie tegoż owocu wpływa korzystnie m.in. na prace układu odpornościowego. Dzięki witaminom z grupy B i K ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Może  stanowić  również element  diety wspomagającej  leczenie  zaburzeń  metabolicznych,  w  tym  gospodarki  lipidowej i węglowodanowej, np. dzięki zdolności wiązania wody zwiększa objętość treści pokarmowej, zapewniając długie uczucie sytości po posiłku, co może być wykorzystane w dietetycznym leczeniu nadwagi i otyłości. Poza tym wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego ze względu na zawarty, w tym produkcie kwas pantotenowy oraz foliowy.

Zastosowanie
Można ją spożywać surową wraz ze skórką. Doskonale pasuje do sałatek – zarówno owocowych, jak i tych wytrawnych. Po uduszeniu i przetarciu uzyskuje się sos, idealnie pasujący do dań mięsnych. Sok z karamboli skutecznie usuwa plamy z lnu, nadaje się także do polerowania mosiądzu.