SUPERPRZEPIS

Okoń nilowy w cytrusach z karambolą

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Okoń nilowy w cytrusach z karambolą   Więcej zdjęć (5)

Białe mięso okonia nilowego doskonale marynuje się w soku z cytrusów . Karambola to orzeźwiający dodatek .

Składniki:

Okoń nilowy w cytrusach z karambolą

 

 

Sposób przygotowania:

Okoń nilowy w cytrusach z karambolą
Filety z okonia podzielić na porcje . Przygotować marynatę z sokiem z cytryny z olejem ( 2 łyżki ), pieprzu, konfitury . Dobrze wymieszać i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi . Rozgrzać na patelni olej z masłem .Filety osolić i oprószyć mąką . Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano . Podałam obkładając pokrojoną na plasterki karambolą .
Okoń nilowy w cytrusach z karambolą
Przygotować składniki tak by ułatwić sobie pracę - warto
Okoń nilowy w cytrusach z karambolą
Zamarynować pokrojone na porcje filety na godzinę , osuszyć i oprószyć mąką
Okoń nilowy w cytrusach z karambolą
Smażyć na rozgrzanym z masłem oleju na rumiano z obu stron
Okoń nilowy w cytrusach z karambolą
Owoc karamboli pokroić na cienkie plasterki i obłożyć usmażoną rybę