Podobnie jak z każdym innym składnikiem, dobra kawa ziarnista może być niezwykłym dodatkiem do potraw. Wierzę, że odpowiednio wysokiej jakości ziarna zmienią smak przygotowanej potrawy. W afryka.coffee zajmujemy się dostarczaniem kawy specialty, która bywa podstawą dla przepysznych dań.
Odp: Przepisy wypróbowane i polecane
Bardzo prosty przepis, w którym jakość składników odgrywa ogromną rolę, to tiramisu. Deser ma mieć smak kawy, a często zapominamy o tym, że im smaczniejsze składaniki, tym lepszy efekt końcowy.
Polecam, żeby bazą do waszego deseru była wysokiej jakości kawa specialty, najlepiej taka, która została świeżo zmielona i zaparzona. Dobra kawa ziarnista przygotowana w odpowiedni sposób na dużo lepszy efekt niż rozpuszczka albo prima. Więcej o kawie przeczytacie na https://afryka.coffee, a poniżej wspomniany przepis:
Kawę parzoną w dripperze i ostudzoną przelać do płytkiego naczynia, namoczyć w niej suche biszkopty, następnie śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy. Do takiego miksu dodajemy stopniowo serek mascarpone, a uzyskany krem układamy w pucharkach na biszkoptach. Z wierzchu posypujemy drobno startą ciemną czekoladą.
Deser jest najlepszy na zimno, a popijany kawą specialty parzoną na zimno jest po prostu obłędny.