Odp: Odp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Zgadzam sie z kobietka - ewa nie gra fer. Napisala, ze zaprojektowala i wykonala tort sama a okazuje sie ze jednak nie do konca to jest prawda. w wykonaniu tortu pomagala ewa kuszewska . ktora zreszta jest dosc znana dekoratorka tortow.
uwazam, ze to bardzo nie ladnie wspomagac sie kims kto zna sie na rzeczy i nie wspomniec o tym ani slowem wystawiajac tort.
to slowa zacytowane z bloga
"Tort wykonałam razem z moja koleżanką Ewą Kuszewską, bardzo uzdolnioną dekoratorką cukierniczą."
http://artystycznewypieki.com/2013/04/14/konkurs-slodki-wypiek-inspirowany-wielka-brytania/
Ewa Raczek napisał(a): Mam na imię Ewa. Zgodnie z założeniami konkursu zaprezentuję Wam coś słodkiego w iście brytyjskim stylu Angielski Zestaw Tematyczny - tort i ciasteczka z ciasta waniliowego przełożonego kremem karmelowym, obłożone masą cukrową.
Taki konkurs to znakomita okazja dla miłośników cukiernictwa do wykazania się i szansa pobudzenia pasjonatów pieczenia i dekorowania do działania. Cieszę się, że mam okazję wziąć udział w takim ekscytującym wydarzeniu.
Do niedawna żyłam w kraju Buddiego Valastro, ale przekornie temat sugarcraftingu pochłonął mnie dopiero po powrocie do Polski. Od dwóch lat próbuję rozwijać swoje zainteresowania, mam nadzieję , że z dobrym skutkiem. Nie ukrywam, że bardzo chciałabym stanąć oko w oko z Wielkim Cukiernikiem - człowiek ten jest obdarzony niezwykłą charyzmą i talentem, jest dla mnie przykładem jak wiele można osiągnąć mając w życiu prawdziwą pasję.
Do tematu konkursowego chciałam podejść żartobliwie, tak jak Brytyjczycy których przecież znamy z ogromnego poczucia humoru. Tak więc zaprojektowałam Wartownika Pałacu Buckingham, który rześko salutuje mimo tego, że wielka czapka przysłania mu oczy Tak na marginesie - czy wiecie, że czapki gwardzistów mają az 45 cm wysokości i są wykonane z niedźwiedziego futra?
Słodkie elementy uzupełniające moją kompozycję ciast to:
-(obowiązkowo) Korona królewska na podusi z biszkoptu,
-flaga brytyjska,
-parasolka ( nieodzowny atrybut każdego Brytyjczyka),
-czarna londyńska taksówka,
-Big Ben wymierzający punktualnie czas na popołudniową Five O’clock (imbryk).
Temat sugarcraftingu jest w Polsce coraz bardziej popularny. Bardzo chciałabym (jeśli tylko miałabym okazję ku temu) namówić Buddiego Valastro do przyjazdu do naszego kraju. Marzę, by udzielił nam swego entuzjazmu i nauczył kilku cukierniczych sztuczek, dzięki którym tworzy tak piękne torty.
Trzymam kciuki za Was Kochani, za siebie również i za Polskę
Poniżej podaję przepisy na ciasto i krem.
Przepis na dekorację jest krótki - duuużo cierpliwości, staranności i miłości do tematu. Ciasto wykonane w kilka godzin, dekoracja w... trzy dni
Ciasto wg przepisu Buddiego Valastro, Vanilla Cake:
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego lub 3/4 masła
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
4 bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Umieść półkę na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 176 stopni Celsjusza
Umieścić mąkę, cukier, olej roślinny, proszek do pieczenia, wanilię i sól w misce miksera. Wymieszać na wolnych obrotach przez kilka sekund, aż składniki połączą się ze sobą, a następnie podnieść prędkość do średniej i kontynuować mieszanie do uzyskania gładkiej konsystencji.
W trakcie mieszania dodać 1 jajko, zaczekać aż wchłonie je masa i dodawać kolejne. Zatrzymać mikser i zeskrobać z dna miski gumową szpatułką wszystkie składniki i powrócić do mieszania na średniej prędkości. Po dodaniu wszystkich jaj, kontynuować mieszanie przez dodatkową minutę.
Dodać mleko, 1/2 szklanki na raz, zatrzymać silnik, zeskrobać boki miski z ciasta i znów uzupełniać mleko. Kontynuować mieszanie przez minutę, aż masa stanie się gładka.
Posmaruj 2 formy rozgrzanym masłem i obsyp mąką. Wlej ciasto, równe ilości do obu blaszek. Piecz 25-30 minut , aż ciasto zacznie lekko odchodzić od rantów i stanie się sprężyste.
Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 1 godzinę.
Krem karmelowy
Składniki:
1 szklanka białego cukru pudru
1/2 kostki masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
Wykonanie:
Umieścić 2 łyżki cukru w rondlu. Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i stanie się złoto - brązowy.
Połączyć pozostałe składniki : 1 szklanka cukru, masło i śmietana. Podgrzewać w rondelku na średnim ogniu, stale mieszając, aż do zagotowania. Wymieszać z karmelizowanym cukrem i powrócić do wrzenia. Gotować przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Ubijać tak długo, aż konsystencja stanie się kremowa.
Mam nadzieję, że slideshow, który zmontowałam dla potrzeb konkursu spodoba się. Jako podkład muzyczny wykorzystałam dźwięki kojarzące się z Anglią
- marsz Armii Brytyjskiej, wybijający godzinę Big Ben, sygnał starego telefonu i szum ruchu ulicznego...