Odp: Prosty przepis na nalewkę

Ponieważ czas oczekiwania jest taki krótki, to chyba się skuszę na to rabarbarowe cudo. Nie lubię długo czekać na efekty

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Raczki są z nadzieniem mleczno-kakaowym w masie karmelowej. Sama słodycz. Chyba zrobię na sobotę.

Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

ooo, te żelki z alkoholem mogą być fajne. Zrobię na próbę - po kilka z wódką i kilka ze spirytusem 60%. Znalazłam jeszcze w serwisie przepis na raczki https://gotujmy.pl/nalewka-z-raczkow,przepisy,164623.html.

Odp: Prosty przepis na nalewkę

A tak jeszcze w tym temacie, to macie może jakieś sprawdzone przepisy na nalewki z innych cukierków?

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Te najprostsze przepisy są najlepsze: https://gotujmy.pl/nalewka-z-kukulek,przepisy,74883.html . Robiłam coś w tym stylu dawno temu, tylko zamiast wódki dodałam spirytus rozcieńczony z wodą. I czekałam ok. 2 tygodni. Co jakiś czas musiałam wstrząsnąć słoikiem, żeby kukułki się dobrze rozpuściły. Teraz można dostać gotowy spirytus do nalewek, co w ogóle ułatwia sprawę.

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Ooo, pyszny pomysł Kukułkę robi się ok. 2 tygodni, więc na pewno na święta zdążysz.

Odp: Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

Osad będzie powstawał. Coraz mniej ale będzie. Taki urok nalewek

Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę

Właśnie ten spirytus miałam na myśli. Z resztą ostatnio zakupiłam. Innej marki nie widziałam.

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Podsyłam Wam fajny przepis na nalewkę ze śliwek z pestkami

1,5 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
20 g pestek
0,6 kg cukru
1 l czystej wódki lub spirytusu 60%
0,2 l rumu.

Śliwki należy umyć i wyjąć z nich pestki. Zostawiamy ok. 20 g pestek. Resztę wyrzucamy.
Owoce i pestki wrzucamy do gąsiora. Słodzimy ok. pół kilo cukru ( można trochę mniej lub więcej, w zależności od gustu). Potem całość trzeba zalać wódką (ja zalałam spirytusem do nalewek), dolać rumu i mieszać przez parę dni.
Potem gąsiorek trzeba odstawić w ciemne miejsce. Po czterech tygodniach należy zlać płyn i dla klarowności przefiltrować przez płótno.
Nalewkę można degustować już po dwóch tygodniach.

Odp: Prosty przepis na nalewkę

Trudno mi doradzić. Jeżeli rzeczywiście wydzielają się jakieś toksyczne substancje, to może lepiej nie ryzykować. Osobiście nie spotkałam się z taką opinią. Muszę o tym poczytać. Z drugiej strony śliwówka nie wymaga długiego leżakowania i po kilku tygodniach nadaje się do konsumpcji. Chyba, że zrobisz takie zapasy, że starczą na lata